Mindent a fekete ribizliről
A feketeribizlit már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev ízületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításában (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma és szerepe van a vérképzésben is.
A feketeribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, – (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), – kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.
A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is.
A gyümölcsöt, ha szánkba vesszük íze fanyar, kesernyés. Fogyaszthatjuk lekvárként, szörpként, levelét valamint a gyümölcshúst teaként elkészítve. Ízesítésre mézet, nádcukrot használjunk. A tea elkészítésekor fontos, hogy a készítményt ne főzzük, hanem forrázzuk.
Fontos:
- minden évben kúraszerűen fogyasztható
- extrém nagy mennyiségben fogyasztva nyálkahártya irritációt válthat ki
- csökkent szívműködés által kiváltott és beszűkült veseműködés miatti vizenyők kezelésére nem alkalmazható
- szomjoltó teaként gyermekek számára is ajánlható
Gyalus Anna
Képek





